Perioada sărbătorilor este specială, este perioada în care ne relaxăm, ne bucurăm mai mult de mesele în familie, participăm la evenimente festive, întâlniri cu prietenii și toate au un numitor comun: mâncarea delicioasă și din abundență.
Există obsesia meselor îmbelșugate de Crăciun și fie ca stăm acasă, fie că avem invitați, fie că mergem în vizite, peste tot suntem așezați la masă.
Este firesc să ne răsfățam de sărbători cu delicatese și nu trebuie sa ne refuzăm aceasta plăcere. Plăcerea este foarte importantă pentru echilibrul organismului și al psihicului.
Tradițiile și obiceiurile sunt frumoase și trebuie păstrate , însa nu cu riscul indigestiei sau a unui surplus semnificativ de kilograme în câteva zile.
Totuși, cum putem face sa nu ne îngrășam de sărbători, să ne alegem doar cu un minim de „daune” ponderale?
Soluția este : SĂ NE MULȚUMIM CU PUȚIN DIN TOATE!
Nu există alimente periculoase pentru sănătate și greutate, efectele negative sunt date de cantitatea consumată. Mai bine din jumătate din populație se îngrașă în perioada sărbătorilor de iarnă, însa este o mare diferența intre 1 și 5 kilograme în plus.
Sfaturi practice pentru Crăciun:
-
- Evitați să consumați în această perioadă alimente banale, pe care le consumați în mod obișnuit (cartofi, pâine, orez, cașcaval, etc) și păstrați-va pentru preparatele speciale.
- Nu trebuie sa gustați la o masă chiar din toate felurile de mâncare, aveți la dispoziție mai multe zile de sărbătoare! Alegeți câteva din felurile care vă plac mai mult.
- Mestecați mai mult! Nemâncând repede, senzația de sațietate apare cu mai puțina mâncare (cam în 20 minute de la primele înghițituri). Mâncați până obțineți senzația de sațietate și apoi opriți-vă.
- Începeți masa cu o salata de crudități, vă asigură fibrele și enzimele pentru o bună digestie și sațietate.
- Beți apă, apă cu lămâie și ceaiuri digestive: taie din apetit și ajută sa fiți cumpătat.
- Se pot consuma legume fără restricții, iar cantitatea de proteine nu trebuie să depășească dimensiunea propriei palmei. Această combinație oferă sațietate și ajută la reglarea glicemiilor postprandiale și evitarea dezechilibrelor metabolice cauzate de o masă festivă.
- Limitați consumul de dulciuri, sunt cel mai ușor de transformat în grăsime de depozit. Dacă alegeți să mâncați un desert sau un fruct, este de preferat să faceți acest lucru la sfârșitul mesei deoarece fibrele și proteinele vor încetini absorbția zaharurilor.
- Fiți ponderați cu consumul de băuturi alcoolice, multe dintre acestea ne vor face o excesivă poftă de mâncare! În plus, alcoolul , pe lângă conținutul caloric, stimulează transformarea în grăsime de depozit a tuturor caloriilor din mâncarea cu care este însoțit. 1-2 pahare de vin de calitate la o masă cu cei dragi este o alegere mai bună.
- Nu ronțăiți între mese, nu lăsați mâncarea la îndemâna.
- În zilele de după mesele copioase consumați legume proaspete, produse lactate slabe și multe lichide (apa, ceai) pentru a da organismului posibilitatea să facă față exceselor.
- Faceți mișcare : orice, oricât și oricând (plimbări lungi, schi, patinaj, dans). Veți fi mult mai relaxat decât dacă veți sta la televizor.
Să vă bucurați mai mult decât mâncați!