Te ingrasi sau nu slabesti desi mananci putin?
Cauzele pot fi mai multe, dintre care cele mai frecente sunt urmatoarele:
- nu se mananca nimic care sa insemne mancare adevarata, hranitoare și sațioasa, ci doar se ronțaie covrigi, covrigei, biscuiți, produse de patiserie,chipsuri, cornuri, alune si eventual se beau sucuri in loc de apa, si cafele cu zahar
- se aleg alimente, considerate sanatoase, care se consuma in cantitate prea mare. Dintre acestea sa vedem cateva:
Semințe și oleaginoase
Ca vorbim de seminte de floarea soarelui, dovleac, canepa, chia, in, susan, alune, nuci, fistic,caju, migdale- au intre 500-700 calorii/ 100g de produs. Conțin grasimi sanatoase insa ca sa-ți menții greutatea 15–20 g de nuci, alune, migdale sau seminţe de orice fel sunt suficiente. Se recomanda a se consuma crude pentru a beneficia de proprietățile lor. Se potrivesc în orice moment al zilei, insa reprezinta o gustare sanatoasa intre doua mese principale, alaturi de un fruct proaspat.
Branzeturi fermentate
Cascavalul, branza de burduf, telemeaua, branzeturile cu mucegai, parmezan, cheddar, edam au intre 350- 400 calorii/100g si se consuma foarte usor. Salata de roșii cu telemea sau feta nu este o alegere cu puține calorii. Le puteti folosi mai degraba rase peste salate de cruditati sau legume la cuptor.
Uleiul de masline
Desi este sanatos, uleiul de masline are același numar de calorii , adica 900 calorii /100ml, ca orice tip de ulei, presat la rece sau rafinat, si deci ingrasa la fel de mult. Solutia este sa il folosim in cantitate limitata, masurata cu lingurita sau cu spray-ul. O lingurita la un bol de salata sau 3-4 pufuri sunt suficiente. De asemenea, nu prajiti nimic in ulei, gatiti la gratar, pe hartie de copt sau la abur.
Painea integrala
Painea, indiferent daca este integrala, neagra, graham, de secara, alba sau prajita, ingrasa la fel de mult, ea avand peste 260 calorii/100g . Diferenta este in principal pe calitatea nutritionala, painea alba fiind inferioara din acest punct de vedere. Consumata in cantitati potrivite si la ore potrivite, o paine de calitate este fara indoiala benefica in alimentatia noastra zilnica.
Alimentaţia corecta şi sanatoasa nu trebuie sa fie ocazionala, ci trebuie sa fie integrata intr-un stil de viaţa. O alegere mai atenta si responsabila a alimentelor pe care le consumam zilnic, fara a face din asta un motiv de stres, ne va aduce beneficii asupra sanatatii, greutatii si, mai ales, a starii de bine.