Somnul ajuta la slabit!
Si nu este doar o vorba, ci chiar un fapt dovedit de stiinta. Numarul de ore pe care le petreci dormind si calitatea somnului iti influenteaza direct schimbarile hormonale care iti afecteaza mai departe apetitul si metabolismul. Cei doi hormoni responsabili pentru aceste functii suntleptina (care da senzatia de satietate) si grelina (care declanseaza foamea).
Atunci cand nu dormi suficient, nivelul de leptina scade considerabil, ceea ce inseamna ca nu te simti la fel de satula dupa ce mananci. Totodata, lipsa somnului creste nivelul de grelina, ceea ce inseamna ca iti este stimulat apetitul.
Prin urmare, ajungi sa mananci mult mai mult si sa iei in greutate. Calitatea somnului influenteaza modul in care corpul tau gestioneaza caloriile primite, deci este esential in procesul de slabire.
Lipsa somnului mai provoaca o reactie hormonala in corp, conducand la cresterea nivelului decortizol, hormonul stresului. Acesta ii transmite corpului sa conserve energie pentru a te putea descurca cand esti treaza. In traducere, conservarea energiei este echivalenta cu stocarea si eliminarea mult incetinita a grasimii din corp, avand in vedere ca aceasta este principalul combustibilpentru noi.
Dupa doar 4 zile de somn insuficient, capacitatea corpului tau de a procesa insulina, hormonul necesar pentru a transforma zaharurile in energie, scade considerabil. Sensibilitatea la insulina poate sa scada si cu 30% intr-un interval atat de scurt. Rezultatul direct este ca organismul are dificultati in a procesa grasimile din sange, asa ca le depoziteaza.
In plus, studiile arata ca in cazul celor predispusi genetic la obezitate lucrurile sunt si mai serioase.Lipsa somnului poate chiar sa fie principalul factor declansator al luarii masive in greutate.
Atunci cand nu te odihnesti destul, simti nevoia sa combati oboseala cu ceva dulce sau cu orice forma de carbohidrati. De obicei alegi un snack rapid sau un desert de tipul ciocolatei, care iti creste rapid nivelul glicemiei si iti da energie. Apoi, insa, nivelul glucozei din sange scade brusc si simti iar nevoia de „combustibil”, creandu-se astfel un cerc vicios.
Desigur, este de la sine inteles ca nu este de ajuns sa dormi 7 ore pe noapte pentru a slabi, dar este un prim pas. Alaturi de un program de odihna corespunzator, stilul de viata activ si alimentatia sanatoasa sunt stalpii de rezistenta ai transformarii siluetei.
Atentie, insa! Nici prea mult somn nu are cum sa iti faca bine si poate doar in aceasta situatie, in care dormi prea mult, el poate sa ingrase. Atunci cand dormi mult prea mult si ai totusi o stare continua de somnolenta, este cazul sa faci o vizita la medic, pentru ca sigur se afla o afectiune in spatele acestui simptom.
Asadar, acum ca stii ca somnul slabeste, este momentul sa iti pui la punct programul de odihna.