Conduita alimentară pentru persoanele cu apetit crescut

Apetitul este o pofta si nu este acelasi lucru cu foamea, o nevoie fiziologica


Pentru a controla pofta de mâncare trebuie adoptata o anumita conduita alimentara si să optam pentru alimente bogate în în grăsimi nesaturate, fibre și proteine . Această combinație de elemente reglează nivelul zahărului din sânge și încetinește procesul digestiv si ne vom simti mai sătui pentru mai mult timp.


Dintre elementele de conduita, mentionez urmatoarele:
1. Consumul meselor principale pe cat posibil cam la aceleasi ore
2. Hidratare optima pe tot parcursul zile, cu lichide necalorice (apa, ceai neindulcit)
3. Somn odihnitor sau , mai bine zis, o igiena corespunzatoare a somnului


In ce priveste alimentatia , tinta este obtinerea satietatii fara aportul unei cantitati mari de alimente. Sațietatea este definita ca senzația de plenitudine pe care stomacul și intestinele o transmit către creier.
Pentru aceasta este important:
1. Sa cosumam fibre alimentare.
Fibrele sunt prezente în principal în fructe, legume și cereale integrale. Acestea umplu stomacul și prelungesc senzația de sațietate după mese. Strategia pentru a crește aportul de fibre este de a consuma orez brun, pâine integral, fulgi de ovaz și paste integrale, precum și semințe cum ar fi cele de chia sau de in si de a consuma cel putin 4 portii de legume zilnic
2 . Sa nu evitam grasimile
Lipsa lor cresc apetitul dar trebuie sa le alegem pe cele sanatoase din pește, ulei de măsline, avocado, alune și nuci,. Grăsimile animale și cele trans trebuie evitate.
Mai mult, studiile spun că atunci când oamenii consumă alimente bogate în acid oleic (avocado, măsline și uleiul de măsline, nuci și semințe) au o senzație de foame mult mai târziu după masă, iar la masa următoare consumă mai puține calorii.
3. Consumul de proteine, atat cele de origine animal cat si cele de origine vegetala la fiecare masa principal.
Ouăle reprezintă una dintre cele mai importante surse de proteine animale. Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a concluzionat că persoanele care mănâncă ouă la micul dejun consumă cu până la 400 de calorii mai puțin în restul zilei și au un apetit mult diminuat.
Somonul este o sursa bogata de omega 3. Studiile au aratat ca omega 3 poate ajuta la cresterea satietatii si ajuta la reducerea poftei de mancare.
Fasolea boabe contine proteina vegetala, fibre si amidon care dau o buna satietate.

About the Author

You may also like these