Valoarea greutatii corporale nu este suficienta pentru evaluarea starii ponderale si de nutritie, ci trebuie raportata si interpretata in functie de inaltime, prin indicele de masa corporalaIMC. IMC se calculeaza impartind greutatea, exprimata in kilograme, la patratul inaltimii, exprimata in metri.
IMC se coreleaza cu cantitatea de grasime din corp dar relatia dintre cele două variaza cu varsta si sexul. Astfel, la valori similare ale IMC, femeile au tendinta de a avea mai multa grasime decat barbatii, iar persoanele in varsta au tendinta de a avea mai multă grasime fata de persoanele mai tinere cu acelasi IMC.
La copii şi adolescenţi IMC se calculează pe baza unor grafice specifice în functie de sex si varsta.
Relatia dintre IMC si starea de sanatate
Valorile IMC reflecta relatia dintre greutatea corporala si riscul pentru sanatate.
IMC sub 18,5- subpondere
Daca ati avut constant IMC sub 18,5 nu este un motiv de ingrijorare. Daca IMC are aceasta valoare ca urmare a unei slabiri accentuate, intr-un interval scurt de timp, atunci indica probleme grave de sanatate.
IMC intre 18,5 – 25 – normopondere
Este ideal sa va mentineti greutatea intre aceste limite. Nu sunt asociate riscuri pentru sanatate.
IMC intre 25-30 -suprapondere
Depasirea valorii de 25 poate fi considerata un avertisment, iar depasirea valorii de 27 este asociata cu riscuri. pentru sanatate
IMC peste 30- obezitate
Pana la valoarea de 30 – obezitate de grad I, intre 35-40 – obezitate de grad II, peste 40- obezitate morbida.
Obezitatea este considerata o boala cronica. Simptomele si complicatiile ei se dezvolta intr-o maniera progresiva:
– diabet zaharat de tip 2
– hipertensiune arteriala
– boala cardiaca sau neurologica
-cancer
– apnee de somn (respiratia se opreste in timpul somnului pentru perioade scurte de timp)
– boli hepatice, afectiuni ale vezicii biliare
– afectiuni osteoarticulare
Pentru evaluarea riscului datorat greutatii corporale excesive este importanta masurareacircumferintei abdominale. Aceasta masuratoare este un bun indicator al grăsimii abdominale . O circumferinta abdominala ce depaseste 88 cm la femei si 102 cm la barbati reprezinta factor de risc crescut in aparitia bolilor cardiovasculare si diabetului zaharat.
IMC izolat nu poate fi folosit pentru a stabili probabilitatea aparitiei unor boli. Evaluarea riscului se face tinand cont de ceilalti factori de risc care contribuie impreuna la aparitia diabetului, bolilor cardiovasculare, bolilor canceroase.
Desi IMC este un indicator valoros al cantitatii de grasime din corp, acest indice are si anumite limitari. Astfel, poate supraevalua cantitatea de grasime la atleti si subevalua cantitatea de grasime la persoane în varsta .
Cum evaluam cantitatea de grasime din corp?
Se poate determina procentul de grasime corporala cu ajutorul unor dispozitive sau cantare speciale. Functionarea acestora se bazeaza pe tehnologia de masurare a impedantei bioelectrice a organismului- rezistenta opusa curentului electric de catre tesutul gras si tesutul non-gras.
Analiza prin bioimpedanta (BIA) determina ponderea diferitelor compartimente (tesut gras, non-gras, apa extracelulara) pe baza conductibilitatii electrice diferite a tesuturilor.
Determinarea adipozitatii prin bioimpedanta poate avea un impact psihologic prin vizualizarea efectului nociv al stilului de viata asupra compozitiei corporale.