Statisticile OMS arata ca numarul copiilor supraponderali a depasit numarul copiilor subnutriti din lume.
Atat copilul supraponderal cat si copilul subnutritit pot fi considerati malnutriti, adica hraniti defectuos, cu efecte negative majore supra starii de sanatate: risc crescut pentru boli acute si cronice, scaderea sperantei de viata.
Statistic vorbind, sansele ca un copil cu o greutate mult peste normalul varstei sa ajunga un adult obez sunt foarte mari.
Obezitatea este cauzata in principal de doi factori:
– aportul alimentar excesiv, bazat mai ales pe zaharuri si grasimi.
– lipsa de efort fizic – foarte multi copii prefera sa petreaca ore intregi in fata televizorului sau in fata calculatorului, in defavoarea practicarii unui sport.
Obezitatea la copii poate fi si rezultatul unor probleme genetice şi hormonale.
Cum stiu daca am un copil cu probleme de greutate?
Pentru a determina existenta obezitatii la un copil, se folosesc asa-numitele grafice de crestere, care iau in calcul indicatori precum greutatea in functie de varsta sau greutatea in functie de inaltime.
Dupa ce medicul a pus diagnosticul de suprapondere sau obezitate, urmatorul pas care trebuie facut este aducerea copilului la o greutate sanatoasa. Acest obiectiv este atins prin schimbarea comportamentului in vederea stoparii procesului de ingrasare, astfel incat, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor sa se modifice.
Pentru a va ajuta copiii, nu trebuie sa le impuneti o alimentatie riguroasa. Trebuie sa combinati intr-un mod practic o alimentatie sanatoasa si practicarea unui sport.
Ce puteti face?
- sustineti-va copilul.
Copiii nu isi pot schimba singuri alimentati atata timp cat intreaga familie nu are un stil de viata sanatos. Mai mult chiar, unii copii cu probleme de greutate sunt necajiti chiar de familie pe ideea de a slabi si atunci ei ajung sa manance in secret pentru a-si compensa frustrarile sau sa manance ostentativ pentru a-si provoca parintii.
- respectati mesele in familie
Masa în familie trebuie să fie un eveniment obligatoriu deoarece nu numai ca ajuta la consolidarea legaturilor familiale dar si descurajeaza mancatul in fata televizorului sau a calculatorului ceea ce duce la un consumul unei cantitati mai mari de alimente.
- oferiti copiilor alimente sanatoase
Legume si fructe de sezon , carne de pui, vita, peste proaspat, lactate si branzeturi proaspete, oua, cereale integrale fara adaos de zahar, nuci, migdale, ulei de masline, mancare preparata in casa (fara prajire) sunt alimentele necesare in alimentatia copiilor.
- nu tineti in casa alimente care nu ii ajuta
Cereale rafinate, biscuiti, chipsuri, dulciuri, produse de patiserie, sucuri, iaurt cu fructe din comert, salamuri, margarina sunt produse care nu trebuie sa se gaseasca in casa dumneavoastra.
- oferiti copiilor 3 mese principale pe zi (mic dejun obligatoriu) si 2 gustari sanatoase
In afara acestora nu lasati copii sa ciuguleasca sau nu le oferiti motive pentru aceasta .Felul cum ne hranim copiii ar trebui sa fie o prioritate printre procuparile noastre.
- limitati mancatul la fast-food
Cele mai multe dintre alimentele din meniul lor sunt bogate caloric si sunt insotite de sucuri.
- indrumatii catre orice forma de miscare
Miscarea trebuie efectuata zilnic sau de 3-5 ori pe saptamana un timp suficient. Ea trebuie sa se plieze pe preferintele si aptitudinile copilului.
Parintii trebuie sa constientizeze responsabilitatea lor in gasirea unei solutii, alaturi de nutritionist, pentru copii cu probleme de greutate.