Din pacate aud destul de frecvent de alegerea acestei solutii radicale .
Culmea, chiar si persoane cu o greutate in limite normale recurg la infometare.
De ce se ajunge aici, de ce isi doresc multe adolescente sa fie scheletice, de ce uneori cateva kilograme in plus (de obicei pe coapse si abdomen) sunt percepute ca o adevarata tragedie?
Probabil este o problema si de educatie, si de cultura si de conjunctura sau presiune sociala.
Atentie insa: linia dintre dorinta normala si justificata de a slabi si boala psihica legata de alimentatie este foarte firava.
Atunci cand alegem sa ne infometam, din pacate nu renuntam doar la dulciuri si fainoase (carbohidrati), pastrand in rest un aport echilibrat de proteine si lipide esentiale, vitamine si minerale, ci alegem sa renuntam la toate principiile nutritive sanatoase pentru a obtine un proces miraculos de slabire.
Cand ne infometam organismul intra intr-o stare de alerta deoarece nu mai are materie prima, “combustibilul”, pentru a obtine energie. Solutia pe care o adopta este de a consuma din depozitele accesibile, iar acestea sunt, in primul rand, masa musculara, ducand la senzatia de slabiciune si oboseala si scaderea capacitatii de efort, iar mai apoi din tesutul adipos.
Dupa aceasta prima etapa, atunci cand se accentueaza criza, organismul declanseaza procesul de adaptare metabolica, conceput ca o reactie de supravietuire, prin incetinirea metabolismului. La aceasta etapa au ajuns cei care sustin ca se ingrasa oricat de putin ar manca.
In acest moment cura de slabire s-a intors impotriva lor, organismul este foarte slabit si deja este afectata starea de sanatate fizica.
Pe langa efectele metabolice apar si carente grave: lipsa de proteine, lipsa de vitamine si minerale, care se oglindesc vizibil la nivelul intregului corp. Astfel, parul si unghiile devin fragile, se accelereaza procesul de imbatranire a pielii, scade dramatic imunitatea, apar anemii de diverse tipuri, lipsa ciclului menstrual in cazul femeilor, afectarea fertilitatii, gastrite, ulcere si lista continua.
De asemenea, cu cat se parcurg mai multe perioade de infometare, cu atat rezultatele vor fi din ce in ce mai slabe, deoarece organismul nu mai reactioneaza la o noua dieta, intra imediat in etapa de metabolism incetinit, cura ramanand astfel fara efecte din punctul de vedere al scaderii in greutate.
Deci, nu va bucurati ca ati slabit facand foamea, de fapt nu ati reusit decat sa va condamnati la o cura de slabire pe viata. Decat sa faceti sacrificii absurde pe termen scurt, mai bine nu faceti nimic.
Cei care trebuie intr-adevar sa scada in greutate trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, cu echilibru, cumpatare si bun simt in alegerile alimentare zilnice, cu un program de miscare si somn asumat, masuri ce vor duce la o scadere in greutate mai lenta, dar eficienta.
Iar daca realizati faptul ca aveti nevoie de suport, de indrumare, apelati la un specialist. Impreuna veti gasi solutiile cele mai potrivite pentru a va atinge obiectivele.
One thought on “Este infometarea o solutie?”
Comments are closed.