Pentru multi reprezinta adesea singura masa pe care o mancam impreuna cu familia sau uneori cu prietenii.
Trebuie sa o planificam atent, sa fie echilibrata din punct de vedere caloric si nutritiv, sa fie cea mai usoara dintre cele trei mase principale ale zilei. Ea trebuie sa te sature, sa nu iti ingreuneze digestia, sa te ajute la mentinerea unei greutati optime pe termen lung si sa iti aduca un somn odihnitor.
Cand luam cina?
Este foarte importanta ora la care iei cina: cu 3-4 ore inainte de culcare.
De ce? Ca sa ii oferi organismului timpul necesar pentru a-si face digestia, sa eviti aparitia balonarilor si a altor probleme digestive care pot sa alunge un somn odihnitor.
De asemenea, spre seara, nevoile energetice ale organismului scad si trebuie sa avem grija la cat si ce mancam, deoarece surplusul de energie provenit din alimente va merge direct spre celulele adipoase, deci, ne vom ingrasa.
Ce alegem pentru cina?
Pentru o cina sanatoasa si echilibrata nutritional puteti alege din urmatoarele alimente:
– carnuri slabe: pui, curcan, vita, peste
– branzeturi/ lactate cu continut redus de grasimi
– legume si vegetale sub forma de salate sau supe crema
– cereale integrale (paine, paste, orez)
Ce trebuie sa evitam seara?
– mese copioase si bogate in grasimi
– painea alba, cartofii
– sucurile de fructe
– cafeaua si produsele cu cofeina
– alcoolul (se consuma doar ocazional si in cantitate redusa)
Sa aveti o noapte usoara!
sursa imagine: flickr.com