Multi dintre noi suntem preocupati de a consuma alimente sanatoase dar fara sa vrem putem cadea in capcana “alimentelor sanatoase”.
Auzim extrem de multe sfaturi despre alimente sanatoase, aruncam o privire la experientele celordin jur si apoi ne demotivam cand ne dam seama ca nimic din ce faceam nu este corect.
Nu trebuie sa disperam, trebuie sa ne informam continuu , sa fim un pic mai atenti la etichetele produselor pe care le cumparam si sa constientizam ca modul in care preparam hrana o poate transforma dintr-un aliment sanatos in unul mai putin benefic.
Cerealele dulci pentru mic dejun
Sunt unele din cele mai proaste alegeri.
Sunt pline de zahar si carbohidrati rafinati. Producatorii le „fortifica” cu vitamine sintetice, adauga niste cereale integrale si le eticheteaza ca sanatoase.
Incepand ziua cu ingerarea unei cantitati importante de zahar, nivelul zaharului din sange va creste semnificativ si rapid, excesul va fi depus sub forma de grasime, vom avea „pofta de dulce” toata ziua, ne va fi foame si vom ajunge sa mancam numai prostii.
O alegere sanatoasa sunt cerealele integrale gen fulgi de ovaz, secara, grau etc .
Sucurile de fructe
Daca vom citi cu atentie eticheta sucurilor de fructe din comert vom descoperi ca unele au un continut in fructe scazut , mult zahar sau indulcitori cancerigeni si multi aditivi periculosi.
Desi este o optiune sanatoasa fata de sucurile artificiale, fresh-ul este extrem de bogat in zahar si ramane fara fibrele alimentare aferente fructului intreg. Fibrele sunt importante deoarece fac ca absorbtia fructozei din fructe sa fie lenta si sa nu duca la o secretie masiva de insulina. Insulina este hormonul ingrasarii pentru ca favorizeaza depunerea grasimilor si blocheaza arderea acestora.
Un suc proaspat stors de portocale poate avea aceeasi cantitate de zahar ca si un suc cumparat.
Este mai bine sa consumam fructele ca atare si nu ca fresh-uri. De fapt, pentru cei care vor sa slabeasca fructele sunt considerate desert.
Lactatele cu 0,1% grasimi
Nu este demonstrat faptul ca lactatele complet degresate sunt mai sanatoase .
Mai mult, grasimea a fost inlocuita cu zahar, aditivi si conservanti, transformand un banal iaurt intr-o bomba calorica sau intr-un produs de evitat.
Margarina
Margarina este o grasime vegetala, solidificata prin hidrogenare, obtinandu-se astfel un produs artificial.
Produsele “fara zahar”
Exista si produse etichetate ca fiind fara zahar sau low-carb, care chiar daca nu au zahar, au aspartam sau sirop de glucoza-fructoza care este chiar mai rau decat zaharul.
Produsele de post
De cele mai multe ori sunt etichetate ca sanatoase sau de post insa de fapt contin foarte multi aditivi, faina si inlocuitori ale produselor originale. Ca sa faca pateul „vegetal” sa semene macar cu cel din carne, se pun foarte multi conservanti, faina si substante extrem de nesanatoase.