Cand faci sport trebuie sa ai in vedere nu doar consumul caloriilor din timpul antrenamentului, dar si consumul alimentar dinainte si dupa miscare.
Trebuie sa stii cand sa mananci si ce sa mananci inainte si dupa ce mergi la sala de fitness, pentru ca rezultatele in urma miscarii sa fie cat mai bune.
Ce ar trebui să mancati înainte şi după un antrenament pentru a obtine rezultate bune in ceea ce priveste scaderea in greutate?
- Nu mânca dulciuri, fructe şi făinoase timp de 1-2 ore după efortul fizic. În cazul în care vrei să scapi de excesul de grăsime cu ajutorul sportului, atunci nu ai interesul ca depozitele de glicogen, epuizate prin mişcare, să fie reumplute cu glucoza alimentară; forţează organismul să le „alimenteze” din rezerva de lipide.
- Nu mânca cu 3 ore înainte de a face sport pentru a evita ca exerciţiul fizic să fie făcut în plină digestie; în plus beneficiezi de un ficat cu depozite de glicogen reduse, deci efortul se va face pe baza caloriilor furnizate de ţesutul adipos.
- Fă activitate fizică dimineaţa, înainte de micul-dejun, deoarece depozitele hepatice de glicocen sunt aproape epuizate peste noapte; prin urmare vor fi puse la bătaie depozitele de grăsime ca sursă de energie. Mişcarea duce la „trezirea” metabolismului, astfel încât pe perioada intregii zile se vor arde mai multe calorii.
- După sport mănâncă mai multe proteine (carne, ouă, brânză) care necesită multă energie pentru a fi digerate şi cât mai puţini carbohidraţi (pâine, gem, fructe, cereale) care furnizează uşor glucoza necesară refacerii depozitelor de glicogen sau de grăsime.
- Apelează la o mică gustare care să conţină carbohidraţi (baton de cereale, fructe) cu 30-35 de minute înainte de efortul fizic în cazul în care au trecut mai mult de 4-5 ore de la ultima masă; majoritatea persoanelor practică sportul spre seară şi atunci există riscul ca efortul fizic să ducă la hipoglicemie tradusă prin senzaţie de moleşeală, lipsa puterii, ameţeli.
- Hidratarea este un alt detaliu esential! Bea jumatate de litru de apa, inainte de antrenament, si apoi, rehidrateaza-te la fiecare sfert de ora, cate putin. Deshidratarea accelereaza arderea carbohidratilor, lucru care ne extenueaza prematur.
Ştiai că…?
-răcoreşte corpul din interior spre exterior
-trece mai repede din tubul digestiv în ţesuturi, asigurând rehidratarea
- O ceaşcă de cafea băută cu 30 de minute înaintea efortului fizic:
-măreşte forţa de contracţie musculară
-mobilizează rezervele lipidice şi „economiseşte” glicocenul muscular
- ciorba este un aliment ideal după sport pentru că:
-asigură rehidratarea
-are un aport crescut de minerale şi vitamine
Sursa: csid