Metabolismul reprezinta totalitarea transformarilor biochimice si energetice ce au loc in organism. Este un proces complet ce se desfasoara la nivelul muschilor si organelor iar rezultatul acestuia il numim “arderea caloriilor”. Probabil ati auzit de persoane care isi mentin fara mari eforturi greutatea si se mandresc cu un asa zis “metabolism bun”. Intr-adevar, daca avem un metabolism rapid ne putem mentine usor o greutate corporala optima. Este bine sa facem analize pentru tiroida deoarece o hipotiroidie aduce, printre altele si un metabolism lent.
Cum putem sa stimulam natural metabolismul
Nu sarim niciodata peste micul dejun.
Incercam sa luam micul dejun in decurs de 30 minute de la trezire. Studiile arata ca cei care mananca micul dejun pot pierde mai usor in greutate si isi pot mentine greutatea mai bine decat cei care sar peste micul dejun. De ce?Pentru ca dupa cele 6 – 7 ore de somn in care corpul tau a muncit pentru a se repara si a se reface, consumand multa energie in acest sens, ultimul lucru pe care si-l doreste corpul este sa flamanzeasca. Atunci va intra in starea de conservare a energiei, incetinind metabolismul.
Mancam regulat.
Cu trei mese principale pe zi si eventual doua gustari intre ele metabolismul va functiona permanent si se evita starile de foame si poftele alimentare. De asemenea este foarte important sa mestecam incet si de suficiente ori orice gura de mancare.
Nu mancam prea tarziu.
Cand mancam la o ora tarzie se blocheaza arderea naturala a grasimilor care are loc in timpul noptii.
Condimentam mancarea
Ardeiul iute, ghimbirul, piperul, mustarul iute impulsioneaza metabolismul- pentru cei care le tolereaza.
Bem suficienta apa
De indata ce ne trezim sa bem un pahar de apa, de preferinta apa calduta cu lamaie. Apoi bem un pahar cu apa inainte de fiecare masa principala. Studiile arata ca un pahar cu apa rece inainte de masa poate stimula metabolismul bazal suficient cat sa pierdem in greutate 2.5 kg anual fara sa facem nimic altceva.
Sa bem zilnic ceai verde.
Ceaiul verde stimuleaza rata metabolica ducand la un consum mai mare de calorii (arde grasimile).
Gestionam stresul.
Stresul creste nivelul de cortizol, care, la randul sau, incetineste metabolismul, contribuind astfel la acumularea de grasime. In situatii de stres majoritatea oamenilor se refugiaza in mancare. Sa incercam sa gasim o forma de relaxare potrivita.
Sa facem miscare zilnic
Orice fel de miscare este benefica. Miscarea de o anumita intensitate si frecventa duce la cresterea masei musculare, accelerand metabolismul.
Evitam alimentele cu pesticide
Poluantii din pesticide se depoziteaza in celulele grase si acest lucru poate infuenta negativ metabolismul.Trebuie sa cautam surse cat mai bune, organice de legume si fructe si, oricum, sa le spalam foarte bine inainte de consum.
sursa imagine: flickr.com