Sarea sau clorura de sodiu (NaCl) are in compozitie 40% sodiu si 60% clor.
Sarea ajuta la echilibrarea volumului de fluide din organism, la transportul substantelor nutritive catre celule, la transmiterea impulsurilor nervoase si la controlul tensiunii arteriale.
Care este consumul recomandat de sare?
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa nu depaseasca 5g de sare (sau 2g de sodiu) pe zi, cu aproximatie echivalentul unei lingurinte de sare. S-a estimat ca romanii consuma in medie cca 14 g sare/zi.
Care sunt efectele unui consum neadecvat de sare?
O cantitate prea mare de sare in organism duce la retentie de apa ,ceea ce va determina cresterea volumului de lichid din vasele sangvine si astfel determina cresterea presiunii arteriale. Hipertensiunea ramane unul dintre principalii factori de risc care favorizeaza atacurile de cord si cele cerebrale.
Prea putina sare poate provoca reactii adverse in organism, incepand de la crampe musculare si stari de oboseala pana la coma si afectiuni ale creierului.
Cum reducem consumul de sare?
Sarea este prezenta din abundenta in multe alimente fara sa fim constienti de acest lucru.
Doar o cantitate mica de sodiu este continuta in mod natural in alimentele proaspete. Cea mai mare parte din cantitatea de sodiu pe care o consumam zilnic este adaugata in timpul procesarii alimentelor prin sarare.
Printre alimentele cu cel mai mare conţinut de sare se numara painea, salamurile, conservele, maslinele, carnea afumata, pestele marinat/afumat, ketchup-ul, maioneza, diverse mixuri de condimente de tip vegeta, chips-urile, alunele, popcornul, supele la plic şi diverse branzeturi.
Pentru a reduce cantitatea de sare consumata aveti la indemana urmatoarele metode:
1.Cititi etichetele
– produsele alimentare pot conţine sare sub diferite denumiri: sare sau orice altă denumire care conţine termenul sodiu. Aceşti compuşi chimici care au în denumire termenul de sodiu, pot fi chiar conservanţi sau alte tipuri de aditivi alimentari. Câteva exemple sunt: benzoatul de sodiu, nitritul de sodiu, nitratul de sodiu sau monoglutamatul de sodiu. Nitritul de sodiu şi nitratul de sodiu, folosiţi în conservarea produselor din carne, este cunoscut pentru potenţialul cancerigen, iar monoglutamatul de sodiu poate suprastimula celula nervoasă, produce oscilații ale tensiunii arteriale şi altele.
– verificati pe eticheta continutul de sodiu al produselor cumparate . Trebuie facuta diferenta dintre cantitatea de sare si cea de sodiu mentionata pe eticheta. Pentru a afla conţinutul real de sare din alimentul respectiv, trebuie să inmultim cantitatea de sodiu cu 2,5.
2. La gatit
-in loc de a adauga mai multa sare pentru un gust “bun”, folositi -va de ierburi aromatice, otet balsamic, lamaie, usturoi
– nu folositi condimente ce contin monoglutamat de sodiu
– clatiti alimentele conservate, cum ar fi tonul, varza murata pentru a scapa de o cantitate de sodiu
3. Cand mananci
– nu adauga sare inainte de a gusta o mancare
– alegeti produsele proaspete in locul celor conservate, afumate sau prea mult prelucrate
– limitati consumul de alimente conservate in saramura gen muraturi, masline
– limitati consumul de condimente gen kechup, mustar
sursa imagine: flickr.com