Exista o multime de motive pe care le invoca oameni atunci cand nu reusesc sa-si mentina o anumita greutate si se ingrasa sau nu reusesc sa slabeasca.
Ei invoca printre altele lipsa de timp pentru miscare, mancatul seara, stresul, obiceiurile din familie, poftele, un metabolism lent, probleme cu “glanda”, alegerea de diete nepotrivite, combinatii alimentare nepotrivite, etc.
Adevaratul motiv?
Nu se porneste la drum cu increderea ca poti face acest lucru, ca vei reusi sa duci la bun sfarsit ceea ce ai inceput sau ar trebui sa incepi.
Psihicul are o importanta covarsitoare. Daca ai incredere in tine, esti optimist, deschis la colaborarea cu nutritionistul vei ajunge sa-ti atingi obiectivele. De felul cum iti organizezi lumea ta interioara si crezi in fortele tale depinde reusita.
Trebuie sa acorzi cu adevarat importanta procesului de schimbare. Cand vrei cu adevarat un lucru, cu toata fiinta ta, atunci nimic nu este mai important decat obiectivul pe care ti l-ai propus si actiunile tale vor fi in rezonanta cu asta . Asta inseamna, printre altele, sa-ti planifici mesele, sa-ti planifici cumparaturile, sa alegi sa gatesti sanatos alimentele, sa-ti planifici un timp rezonabil pentru miscare, pentru odihna. Orice schimbare implica un stres, o iesire din comfortul zilnic, poate si unele frustari. Pentru toate acestea trebuie sa ai o motivatie puternica.
Trebuie sa ai asteptari realiste, sa nu fii frustrat de neindeplinirea lor, sa nu cedezi la cea mai mica nereusita, ci sa continui.
Trebuie sa ai o atitudine impacata , sa poti trece peste o eventuala greseala, fara sa faci o tragedie, fara sa te pedepsesti, ci doar sa stii ca poti corecta in mod echilibrat.
Nutritionistul este persoana care te sustine, te incurajeza, corecteaza unde este cazul, iti arata directia spre reusita.
El este antrenorul. Jucatorul esti tu.
Daca esti motivat, increzator, puternic ……. vei reusi!
Daca nu ……probabil vina va cadea pe nutritionist.