Cu siguranta oricare dintre noi a avut momente in care a simtit brusc nevoia de ”ceva bun”, cu toate ca nu a trecut justificat de mult timp de la ultima masa, astfel incat sa ne fie foame.
V-aţi întrebat vreodata de ce ”ceva bun” ne guverneaza, mai mult sau mai putin, comportamentul alimentar? Care e nevoia ce ne-o satisface?
De cele mai multe ori ne aflam in urmatoarele situati, ce ne declanseaza acest comportament:
- Mediul social: : accesul facil la mâncare, intalniri in oras cu prietenii, petreceri, cei din birou cu tine mananca, vizionarea unui film la cinematograf
- Plictiseala – mancarea are rolul de a ne distrage atenţia de la ceea ce ne lipseşte de fapt şi de a compensa sentimentul de insatisfactie
- Emoţiile negative: singuratatea, supararea, tristeţea, teama,anxietatea, pe care ne este mai usor si la indemana sa le anesteziem cu mancare
- Emoții pozitive: asocierea unor alimente cu momente de fericire din trecut (ex: din copilarie) ne poate determina sa consumam anumite alimente cu scopul de a retrai acele amintirile frumoase
- Stress-ul cronic: creşterea nivelului hormonului de stres, cortizol, ce este asociat cu anumite pofte/alimente, care ne dau un plus de energie şi placere
- Oboseala cronica: lipsa de energie ne duce automat spre surse rapide de glucide, care sa ne completeze acest gol, de cele mai multe ori dulciurile
- Deficitele nutritionale: lipsa unor anumiti nutrienti,ca urmare a unei alimentatii restrictive, monotone,necorespunzatoare
Daca simtiti constat nevoia de “ceva bun”, poate ca ar trebui sa va uitati mai atent la aspectele din viata dumneavoastra ce va duc spre acest comportament, pentru a le intelege si pentru a gasi si alte solutii, uneori mai avantajoase, de a le gestio