Ti-ai propus sa consumi preparate mai sanatoase? Unul din cele mai sanatoase si mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta este consumul zilnic al salatei.
Salata poate asigura consumul mai multor portii de legume si poate furniza organismului o gama variata de vitamine, minerale, fibre si antioxidanti.
Acasa, pregatirea unei salate nu ne ia mai mult de 5 minute, partea cea mai buna fiind aceea ca o putem face combinand legumele dorite si punandu-i dressingul care ne place.Mai mult decat atat, chiar si cea mai banala salata poate sa devina delicioasa daca este combinata cu dressingul potrivit.
Cateva retete usoare de dressinguri:
- Dressingul frantuzesc (vinegreta)
Ingrediente necesare :
- ulei de masline extravirgin, otet , mustar,sare, piper
Reteta standard poate fi imbogatita prin adaos de plante aromate proaspete sau uscate, miere sau putin usturoi tocat marunt. Important este sa folosesti ingrediente de calitate. Ca otet, poti folosi otet de vin, otet balsamic si chiar otet de mere. Mustarul recomandat este cel de Dijon. Cat despre ulei, reteta clasica este cu ulei de masline, insa poti da un plus de aroma cu un ulei de alune, de nuci aromate, de canola sau de seminte de struguri. Piperul, evident, trebuie sa fie proaspat macinat.
Complimenteaza de minune o salata proaspata, servita cu crutoane proaspete
- Dressing cu iaurt
Ingrediente necesare:
- iaurt grecesc, ulei de masline, lamaie, usturoi maruntit, patrunjel maruntit, sare, piper
Este un sos bun pentru salată verde, rucola sau valeriana.
- Dressing cu tahini
Ingrediente necesare:
- tahini, ulei de masline, mustar, miere, lamaie
Tahini este o pasta care are la baza seminte de susan coapte si macinate marunt, are o aroma usoara de nuca si este utilizat in bucatariile din zona mediteraneeana si asiatica). Pasta tahini este o modalitate gustoasa de a introduce in alimentatia ta antioxidanti puternici si grasimi sanatoase, dar si diverse vitamine si minerale. Se potriveste foarte bine la salatele cu naut si linte, peste legumele facute la gratar.
Mod de preparare
Se pun toate ingredientele intr-un borcan cu capac care se insurubeaza, se adauga si apa, dupa care se agita puternic
Dressingul poate fi preparat și în cantități mai mari deoarece poate fi păstrat 2-3 zile la frigider, în borcan închis. Este important ca el să fie turnat peste salată doar în momentul servirii pentru ca frunzele acesteia să fie cât mai crocante. Orice salată care este stropită cu un dressing începe să se înmoaie datorită acțiunii acidului (oțet, zeamă de lămâie etc) asupra frunzelor.
Si foarte important, cantitatea de dressing pentru o salata sa nu depaseasca 2-4 linguri.
Salatele inseamna sanatate si placere sa le consumam: textura, mirosul si culorile ne incita toate simturile, Nu doar pentru ca au un gust bun si ingrediente sanatoase, ci si pentru faptul ca pot lua ce forma doresti. Poti alege ingredientele care iti plac, astfel incat sa personalizezi chiar si cea mai complicata salata.