Am descoperit hummusul cu ani in urma la restaurantul libanez.
Marturisesc ca a fost dragoste la prima…imbucatura. Si copilului meu ii place la nebunie, l-ar manca si zilnic. Si neaparat cu lipie .
Hummusul este o pasta de naut, un preparat foarte sanatos si satios, o sursa foarte buna de proteine vegetale.
Ingrediente:
- naut – 500g boabe fierte sau naut gata fiert, la conserva (pentru comozi)
- pasta de susan- tahini -4-5 lingurite ( se gaseste si in supermarket)
- zeama de la o lamaie
- usturoi- 2 catei
- sare
- piper
- ulei de masline
Preparare:
Se pun toate ingredientele impreuna si se blenduiesc pana la consistenta fina, tartinabila. Daca este prea consistent se poate adauga apa plata.
Se asezoneaza cu ulei de masline si se poate pune deasupra un condiment special(sumak), praf de ardei iuti , patrunjel verde.
Se poate servi cu lipie sau/si cu legume crude: rosii, ardei capia, castraveti, „betisoare” de morcov sau telina.
Substantele nutritive importante din humus :
– Naut- o sursa puternica de proteine vegetale. Nautul este bogat in fibre solubile, acid folic, fier si alte minerale valoroase
– Tahini- este un sos susan este bogat in grasimi bune si calorii. Contine proteine si reprezinta o sursa foarte buna de calciu, mai ales pentru vegetarieni
– Usturoi si zeama de lamaie – contin antioxidanti, intaresc sistemul imunitar si ajuta corpul sa lupte eficient impotriva bacteriilor si a virusurilor.
– Ulei de masline – sursa de grasimi sanatoase ce ajuta la reglarea colesterolului si protectia inimii impotriva diverselor afectiuni.
Vi-l recomand cu drag pentru o nutritie sanatoasa.