Daca acumulezi kilograme in plus pe zi ce trece, fara sa poti da vina pe obiceiurile alimentare sau lipsa exercitiului fizic, atunci poate ca te confrunti cu o problema de sanatate. Dezechilibrele hormonale, anumite tratamente medicamentoase, probleme digestive, deficientele de vitamine si minerale, afectiuni ale oaselor ,etc pot sta in spatele kilogramelor in plus.
Medicamentele
Pot duce la o crestere ponderala la persoanele predispuse. Exista o lista lunga dintre care enumar: antidepresivele, anticonceptionalele, tratamentele hormonale, beta- blocantele pentru boli de inima si tensiune, antidiabeticele, antihistaminicele, unele medicamente impotriva migrenelor si arsurilor stomacale.
Hipotiroidismul
Prin scaderea secretiei de hormoni tiroidieni, duce la scaderea ratei metabolismului bazal si, implicit, a consumului energetic.
Sindromul ovarului polichistic
Este un dezechilibru hormonal ce afecteaza , printre altele, sistemul metabolic ducand la crestere ponderala sau obezitate.
Boala Cushing
Prin secretia crescuta de corticosteroizi , promoveaza depunerea de lipide mai ales in regiunea de mijloc a corpului.
Constipatia
Lipsa in alimentatie a alimentelor bogate in fibre(cereale integrale, fructe si legume proaspete, nuci, seminte) , hidratarea insuficienta, absenta unei flore bacteriene intestinale, pot duce la constipatie si astfel la acumularea de kilograme.
Afectiunile osteo-articulare
Deoarece acestea iti limiteaza posibilitatea de a face activitate fizica, vor duce implicit la cresterea greutatii.
Deficiente de vitamina D, magneziu si fier
Pot compromite sistemul imunitar si deregla metabolismul. Decat sa iei suplimente poti sa stai zilnic minim 15 minute la soare pentru a-ti corecta carenta de vitamina D, sa mananci nuci si migdale pentru a adauga magneziu in dieta ta si sa consumi carne rosie, spanac alaturi de alimente cu vitamina C pentru a creste nivelul de fier.