Semintele de canepa pot fi incadrate din punct de vedere biologic in categoria nucilor sau semintelor oleaginoase. Sunt unele dintre cele mai nutritive alimente de pe pamant. Avand un gust asemanator nucilor si semintelor de floarea soarelui, semintele de canepa pot fi folosite in orice reteta. In ceea ce priveste continutul nutritiv, samanta de canepa decorticata contine in principiu 30% proteine, 42% grasime si 15% carbohidrati.
Ce conţin semintele de canepa?
- acizi graşi esenţiali omega 6 şi 3 aflati in raportul ideal pentru organism
- proteine usor digerabile si toti aminoacizii esentiali
- vitamine
- minerale (calciu, magneziu, fier şi potasiu)
- enzime
- fibre
- antioxidanţi (vitamina E)
- fitonutrienti
Beneficii pentru minte şi corp:
- cresc nivelul de energie si metabolismul.
- scad tensiunea, imbunatatesc circulatia si pot preveni boala Alzheimer datorita omega 3.
- au un indice glicemic scazut şi tocmai de aceea sunt indicate persoanelor care sufera de diabet
- sunt indicate gravidelor intrucat acizii graşi esenţiali sunt necesari dezvoltării armonioase a copilului
- constituie sursa buna de proteine pentru vegetarieni
- contribuie la sanatatea parului, unghiilor si pielii prin continutul de omega 6.
- reduc inflamatiile
- scad colesterolul rau
- contin fitonutrienti si antioxidanti care ajuta la lupta impotriva imbolnavirii si cresc imunitatea.
- îmbunătăţesc tranzitul intestinal datorita continutului in fibre
Cum le consumam ?
Le putem folosi ca o gustare, sa le presaram pe salatele de legume sau de fructe, sa le adugam in smoothie-uri, in paine, in diverse aluaturi, in paste si orez.