m descoperit de ceva vreme cartoful dulce. E drept ca il remarcasem in galantare, dar ii „remarcasem”si pretul.
Cartoful dulce este ruda mai colorata, mai dulce si, intr-adevar, mai scumpa a banalului cartof.
Dar, spre deosebire de cartoful obisnuit alb, cel dulce este mult mai bogat în nutrienti.
Este o sursa extraordinara de vitamine, minerale: 100 de grame de cartof dulce iti furnizeaza de 3 ori mai multa vitamina A decat necesarul zilnic, vitamina C in proportie de 30% din necesarul zilnic, vitamina B6 in proportie de 15% din necesarul zilnic.
La acestea se adauga cantitati generoase de acid folic, potasiu, fier, zinc, cupru, proteine, fibre si carbohidrati buni. Betacarotenul, cunoscut ca precursor al vitaminei A, este un antioxidant puternic care da culoarea acestei legume.
Cu toate ca sunt dulci, au indicele glicemic mai scazut decat cartofii albi .
Chiar si coaja, spre deosebire de coaja cartofului alb care este toxica, contine numeroase fibre, potasiu şi quercitina (tot un antioxidant puternic), deci se consuma cu tot cu coaja.
In concluzie, pretul e pe masura beneficiilor nutritionale.
Printre metodele sanatoase de a gati cartoful sunt fierberea in coaja si coacerea.
De obicei il gatesc la cuptor: imi plac chipsurile de cartofi dulci.
Preparare tartine cu cartofi dulci :
- se taie cartoful in felii cam de 1 cm grosime,
- se stropesc feliile de cartofi cu ulei de masline si se presara sare cu granulatie mai mare
- se coc pe hartie de copt la cuptor timp de 30 min
- dupa racire am pus deasupra pasta de naut ( hummus) facuta un pic mai picanta.
Le-am servit cu rosioare dulci si delicate si masline.